Bij-zonder Buurtinitiatief



Roos in de achtertuin
Bijen, hommels en andere insecten zijn belangrijk voor de bestuiving van groente- en fruitgewassen.
In veel gevallen wordt voor de bestuiving gebruik gemaakt van de honingbij. In plantsoenen en tuinen zijn wilde (solitaire) bijen, vlinders, zweefvliegen en andere insecten verantwoordelijk voor de bestuiving van de planten waardoor er vruchten ontstaan.

De insecten hebben het moeilijk in onze moderne wereld. We gebruiken te veel insecticiden. Hiermee doden we niet alleen de insecten die onze gewassen opeten, maar ook de insecten die we eigenlijk nodig hebben om de natuur gezond te houden. Daarnaast zorgen voor een te eenzijdige aanplant en te veel beton/steen. Hierdoor hebben de bijen en andere insecten te weinig variatie in hun voedsel of moeten ze te ver vliegen om aan voedsel te komen.  biodiversiteit & bijensterfte 



Gelukkig kun je zelf iets doen!
Zelf hebben we voor ons huis al heel lang een strookje tegels gelicht en dit stuk beplant met lavendel, vrouwenmantel en een grote klimhortensia. Het is daar een drukte van belang met bijen en hommels. In onze achtertuin (die nog te veel stenen bevat naar mijn zin) snoeien we de liguster pas na de bloei.

Onze buren pakten het nog wat groter aan. Overal in onze straat zijn tegels verwijdert en planten en bomen geplant.Van volledige betegeling gaat de straat naar steeds groener. Ook aan de vlinders en insecten is gedacht, er hangen verschillende insectenhotels. Er is een zandberg geplaatst voor zandbijen (die graven graag gangetjes in een berg los zand om hun eitjes in te leggen). Ik vind het een fantastisch idee van onze buren om dit allemaal te doen en te verzorgen. Het ziet er gezellig uit en de insecten varen er wel bij.

Ik hoop later dit jaar ook achter onze tuin een paar tegels eruit te halen en dit te beplanten! Zien planten doet planten.



















Zandbijenhotel





Reacties

Populaire posts