Vegetarian Challenge - update

Ondertussen ruim een maand geleden schreef ik dat we gingen proberen om vaker vegetarisch te eten. Dat is sinds begin september al goed gelukt en hieronder lees je hoe het ons is bevallen en wat we gegeten hebben.

Het behapbaar maken

Mijn man en ik besloten om het niet te ingewikkeld te maken. We willen het vol kunnen houden naast ons werk en andere bezigheden. We spraken af om de twee vegetarische maaltijden in te delen in twee soorten:
  1. simpel gerecht
  2. nieuw gerecht
In het eerste geval koken we een gerecht dat we al heel vaak gemaakt hebben en dat toevallig vegetarisch is of we halen een vleesvervanger bij de supermarkt. Dit eerste type helpt ons om het makkelijk te plannen in de week - snel klaar, weinig moeite.
Voor gerechttype 2 proberen we nieuwe gerechten uit. De uitdaging hier is om niet voor een kant en klare vleesvervanger te kiezen en om niet alleen gerechten met kaas als eiwitbron te maken. Het doel van type 2 is om het repetoire aan vegetarische gerechten uit te breiden, zodat we niet elke week hetzelfde eten en de vega-burgers ons straks niet de neus uitkomen.
Recepten haalde ik uit een vegetarisch kookboek uit de bibliotheek, van internet en uit een oud kookboek van mijn vader.

Wat aten we de afgelopen weken:

week 1: Meteen goed van start met 3 keer!
  1.  Broccoli-soep met geitenkaas en ciabatta 
  2.  Plaattaart met courgette, aubergine, paprika, tomaat en fèta (recept plaattaart) - dit gerecht kost best wel wat tijd om te maken.
  3. Vegetarische burgen met boontjes en aardappel (stiekem type 1)

week 2:
  1. Pasta met spinazie en fèta
  2. Pompoen met linzen en kastanjechampignons (uit Vegetarisch basiskookboek van Sonja van de Rhoer) - dit gerecht kost best wel wat tijd om te maken.
week 3:
  1. Notenburger met witlofsalade met appel, rozijnen en walnoten. Hier was alleen de notenburger nieuw, maar wel lekker makkelijk uit de supermarkt.
  2. Gevulde puntpaprika met kikkererwten (uit Vegetarisch basiskookboek van Sonja van de Rhoer)

 week 4:
  1. Pasta met spinazie en fèta (echt ons "we weten het niet meer, doe dat maar"- gerecht)
  2. jammer: het nieuwe gerecht uitgesteld tot een weekje later - gelukkig eerder al 3 keer - dus toch een gemiddelde van twee per week volgehouden ;-)
week 5:
  1. Kaasschnitzel met aardappels en broccoli - weer lekker simpel
  2. Linzen met aardappel en geraspte wortel (oud jaren 70 vegetarisch kookboek)
week 6:
  1. Selderijsalade met appel en gekookte eieren
  2. Couscous met linzen en fèta (recept couscoussalade) - supersnel klaar en heel makkelijk te maken.
 
Hoe is het bevallen?

Het experiment is geslaagd! Het uitproberen van nieuwe gerechten is ons heel goed bevallen. Het hele gezin vond alles lekker en alle nieuwe gerechten mogen blijven. Dat belooft dus wat voor de toekomst!
De uitdaging wordt nu om meer gerechten te vinden die geen kaas gebruiken omdat je voor kaas weliswaar geen dieren slacht, maar je ecologische voetafdruk wordt er niet echt kleiner van...
De komende maanden blijven we dus gemiddeld twee keer per week vegetarisch eten en zullen we eens voorzichtig gaan denken aan het verhogen naar drie keer per week...

Ben jij ook bezig met je eetpatroon aan te passen?

Reacties

Populaire posts