Mei plastic vrij - wat doen wij al?

Via ZeroWasteNL hoorde ik van de mei plastic vrij challenge.
Helemaal plastic vrij is wellicht nog een brug te ver, maar we zijn al een tijdje bezig de hoeveelheid (single use) plastic te verminderen.

Een goed moment dus om eens op een rijtje te zetten wat wij in het afgelopen jaar al hebben aangepast.

Het begon allemaal met onze vakantie in Duitsland afgelopen zomer.
We kwamen in de plaatselijke supermarkt - echt een heel gewone - en daar lagen herbruikbare zakjes voor de groente. Handig in een opbergtasje en niet duur. Daar kwam bij dat de meeste groenten daar onverpakt lagen, dus het had ook echt zin om die zakjes te gebruiken. Ook de broodjes konden lekker in zo'n zakje en bij de kassa keek geen enkele cassière gek op van de zakjes. De zakjes met inhoud verdwenen na afrekenen natuurlijk in onze meegebrachte boodschappentas. (weer geen wegwerpplastic!)

Vlak voor deze vakantie hadden we al besloten dat we graag herbruikbare zakjes voor boterhammen wilden (ik schreef al eerder over het gebruik hiervan: "uitje-in-plaats-van-ontspullen")
Aangezien wij met zi'n viertjes zijn, scheelt dat op vakantie dan 4 zakjes per dag!

Eenmaal thuis bleek de albert heijn herbruikbare zakjes voor groente en katoenen zakken voor brood in het assortiment te hebben. Ons experiment in Duitsland was zodanig goed bevallen dat we hier nog wat extra zakjes en een broodzak aanschaften. Hier is veel groente en fruit nog voorverpakt dus wij gaan nu meestal naar een groenteboer in de buurt. Die vindt het prachtig dat we telkens met onze zakjes komen. Het grootste punt nu is om er op tijd aan te denken de zakjes mee naar de winkel te nemen.
Brood vinden we lastiger. In het drukke bestaan hebben we nog geen ruimte gevonden om brood bij een bakker te halen in plaats van bij de supermarkt... Misschien moeten we bij de supermarkt wat brutaler zijn en vragen om een brood zonder plastic zak. Ik wel ben bang dat er dan een brood voor ons uitgepakt wordt en dat het plastic meteen wordt weggegooid, maar wie niet waagt wie niet wint.

De vakantie was een vruchtbare periode voor het vinden van nieuwe dingen: we kochten in een bio-winkel een stuk haarzeep in een kartonnen doosje. Daar wassen we nu regelmatig ons haar mee. Ikzelf ongeveer 2 van de 3 keer wassen. Mijn haar wordt er wat stug van en hoewel het best wat extra volume kan gebruiken merkte ik dat het prettiger voelt om nog 1 keer per week mijn haar met gewone shampoo te wassen.
Hier hebben we dus nog niet alle plastic verpakking verwijdert, maar wel een stap vooruit gemaakt.

Een tweede stap in de badkamer volgde met het vervangen van de plastic tandenborstels door bamboe-exemplaren. Wij hebben twee verschillende merken via greenjump besteld. Beide merken komen in een kartonnen doosje, de tandenborstel zit daarin nog verpakt in een afbreekbare plastic folie of een papieren zakje. 
Het is even wennen om met een bamboetandenborstel te poetsen. De haren zijn wel van nylon, zoals bij een gewone tandenborstel, maar de steel en ook de kop is een stuk dikker dan je gewend bent van een plastic borstel. Bij mij duurde het een week of drie voordat ik daar aan gewend was. Nu voelt een ouderwetse plastic borstel heel gek en iel in mijn mond.
Bijkomend en onverwacht voordeel was dat er geen witte tandpasta druip in de tandenborstelbeker komt. Je moet de borstel namelijk na gebruik afdrogen en daardoor druipt er niets meer uit - scheelt poetsen.
Nadeel is dat ze behoorlijk prijzig zijn ten opzichte van zelfs A-merk plastic borstels.

Een derde stap in de badkamer is het vervangen van de wattenschijfjes door herbruikbare textiel schijfjes. Dat werkt prima voor alle dames hier in huis. Nat maken, beetje remover erop en weg met de make-up. Wel even in een waszakje doen voordat je ze in de wasmachine gooit.

In de keuken heeft het huishoudfolie voor een deel plaats moeten maken voor bijenwasdoeken. We gebruiken deze voornamelijk voor de kaas, maar ook voor het afdekken van schalen.
Over het algemeen werkt dit goed, hoewel we bij de kaas wel goed op moeten letten dat er geen schimmel op de kaas (en de doek) komt. We maken de doek dan schoon met koud water en een beetje borstelen. Dan gaat het weer een tijdje goed.
Ik moest in het begin wel wennen aan de geur van de was, die naar mijn mening ook in de kaas te proeven was. Nu de doeken wat langer in gebruik zijn heb ik er veel minder last van.

Ook de rietjes hebben eraan moeten geloven. De voorraad die we nog hadden liggen is opgemaakt en nu hebben we siliconen-rietjes. Deze zijn breed waardoor je er ook een smoothie door kan drinken. Er zit een knik in om het drinken makkelijk te maken.
Net onder de knik kun je de rietjes uit elkaar halen waardoor ze makkelijk schoon te maken zijn!
Zo'n breed, nogal flexibel rietje is wennen, maar prima als vervanger voor de single use exemplaren.

Als laatste hebben we allemaal een herbruikbare waterfles van dopper of kleen kanteen. Die gaat mee naar school, het werk en uitjes. Tijdens ons laatste uitje in Haarlem hebben we die zelfs bij een openbaar watertappunt voor het station bijgevuld voor de terugreis!

Nu ik het zo allemaal opsom voelt het al als heel wat stappen in de goede richting, als is er natuurlijk altijd nog meer te doen.

Wat doe jij al om minder plastic te gebruiken?






Reacties

Populaire posts